Fåret ur en ekonomisk synvinkel

Får är en viktig del av den globala jordbruksekonomin. Emellertid har deras en gång viktiga status till stor del ersatts av andra djurarter, särskilt gris, kyckling och ko. Kina, Australien, Indien och Iran har de största moderna flockarna och jobbar både lokalt och för export av ull och fårkött. Andra länder som Nya Zeeland har mindre flockar men behåller en stor internationell ekonomisksheep-1323902_960_720 påverkan på grund av deras export av fårprodukter.

Tamfår tillhandahåller ett brett spektrum av råmaterial. Ull var en av de första textilierna. Priserna på ull i slutet av 20-talet började dock falla dramatiskt som ett resultat av populariteten och låga priser för syntetiska tyger. För många fårägare är kostnaden för klippning större än vinsten, vilket gör att livnära sig på ullproduktion praktiskt är omöjligt utan jordbruksstöd. Under 2000-talet är det försäljningen av kött som är det mest lönsamma i fårnäringen, även om mycket mindre fårkött konsumeras än kyckling, fläsk eller nötkött.

Fårskinn används för att göra kläder, skor, mattor och andra produkter. Biprodukter från slakt av får är också av värde. Talg kan användas i ljus och tvål och fårben och brosk har använts för att tillhandahålla ristade föremål såsom tärningar och knappar samt används för att göra lim och gelatin. Fårtarmen kan formas till korvskinn och lammtarmen kan formas till kirurgiska suturer såväl som strängar för musikinstrument och tennisracketar. Fårens spillning, som innehåller höga halter cellulosa, steriliseras och blandas med traditionella massamaterial för att göra papper. Av alla får-biprodukter är kanske det mest värdefulla lanolin. Lanolin är den vattentäta, feta substans som finns naturligt i fårull och det används som en bas för otaliga kosmetika och andra produkter.

Trots vikande efterfrågan och det sjunkande priset för fårprodukter på många marknader har får tydliga ekonomiska fördelar jämfört med andra djur. De kräver inte dyra bostäder såsom de som används i den intensiva kycklinguppfödningen eller för grisar. Får kan också konsumera växter, såsom skadliga ogräs, som de flesta andra djur inte kommer att beröra. De producerar även fler ungar i en snabbare takt.