Fåret Shaun

Fåret Shaun är en brittisk animerad TV-serie, en avknoppning av ”Wallace och Gromit”. Seriens stjärna heter Shaun – en karaktär som redan 1995 var med i kortfilmen ”A Close Shave” och i kortfilmen ”Shopper 13” från 2002 ur ”Wallace och Gromit – Cracking Contraptions”-serie. Numera har Shaun fått en egen serie som följer hans galna äventyr runt en liten gård som ledare för sin flock. Efter att först ha sänts i Storbritannien på CBBC i mars 2007 och därefter produtos_17_102_1446204090sänts i 180 länder i världen, består nu serien av 150 sjuminuters episoder.

En långfilm med titeln ”Fåret Shaun – filmen” släpptes 2015. En 30 minuter lång film med titeln ”Fåret Shaun – Lama Drama” sändes 2015 som en julspecial. Förutom serier och filmer om Fåret Shaun har det även skrivits böcker och teaterföreställningar, skapats dator– och tvspel, onlinespel på instacasino som Bar Bar Black som osökt för tankarna till Shaun, Wallace och Gromit samt farmlivet och på Skånes Djurpark öppnade till och med en temapark 2015 vid namn Fåret Shaun Land.

Shaun ett ovanligt förnuftigt och smart får som bor med sin flock på en liten, traditionell, nordlig, engelsk gård. I varje episod får man vara med om djuren på farmens försök öka spänningen i sin vardag och de hittar på alla möjliga planer och bus. Gårdens ambitiösa men lättfintade fårhund Bitzer försöker ständigt att hålla flocken borta från trubbel medan de alla samtidigt försöker undvika att bli upptäckta av bonden.

Serien inspirerade sin egen spin-off, Timmy Lamm, som följer de äventyr Shauns lilla kusin Timmy upplever och riktar sig till yngre tittare. Timmy går till förskolan, lär sig att interagera och leka med en mängd andra unga djurvänner.

Serien är riktad till åldrarna 4-7 år men seriens skapare har sagt att den snarare visat sig passa åldersgruppen 4-87 då den fått så mycket uppskattning även från vuxna.