Fåret Dolly

Dolly (5 juli 1996 till 1914 februari 2003) var ett kvinnligt tamfår och det första klonade däggdjuret från en vuxen somatisk cell genom att använda processen för kärnöverföring.

Genmodifiering är processen att införa en extern gen, kallad en transgen, in i en levande organism så att organismen kommer att visa en ny egenskap som den sedan kan förmedla till Dolly_face_closeupsin avkomma. Denna metod har praktiserats på möss sedan början av 1980-talet då det producerades så kallade ”supermöss” genom en mycket sofistikerad genetisk modifieringsteknik med embryonala stamceller. Eftersom embryonala stamceller inte kunnat isoleras från lantbruksdjur var dessa inte tillgängliga för denna metod av genetisk modifiering. Kloning var därför ett potentiellt alternativt sätt att uppnå samma mål.

Dolly var viktig för att hon fångade den offentliga fantasin. Tanken att det kan finnas en exakt kopia av sig själv någonstans i världen är ett tema som ofta bedrivs i science fiction och möjligheterna att det kan vara möjligt att klona en människa har eggat en hel del spekulationer och intresse. Science fiction är omåttligt populärt och mängder med filmer på temat skapas. Så också olika former av spel såsom brädspel, tv –och datorspel, onlinespel, spel på spelsajter såsom vinnarum och böcker om ämnet har skrivits. Planerar på att klona utdöda arter som till exempel mammutar har lockat, såsom i filmen Jurassic Park, men för närvarande har sådana idéer hållits till fantasin.

Dolly började sitt liv i ett provrör. När normal utveckling bekräftades vid sex dagar så överfördes embryot som så småningom kom att bli Dolly till en surrogatmamma. Graviditeten gick utan problem och Dolly föddes den 5 juli 1996. Dolly fick sitt namn efter den legendariska sångerskan Dolly Parton.

En liten Welsh Mountain valdes som partner till Dolly och de producerade framgångsrikt sex lamm. Deras första lamm, Bonny, föddes våren 1998. Tvillingar följde nästa år och trillingar året efter det.

En datortomografi gjordes den 14 februari 2003. Skanningen bekräftade de värsta av farhågor: tumörer växer i Dolly bröst. Eftersom narkos hade varit nödvändig beslutades att det vore bäst om Dolly inte återfår medvetandet och hon somna in för gott.